Кожнаму напою - свой куфаль
"Без годнага посуду віно губляе палову свайго хараства. Піць бургундскае з куфля для лікёрных вінаў – тое ж самае, што слухаць сімфанічны аркестр, затыкнуўшы вушы!"
Фрыдрых Зігель ,вядомы вінны крытык.
Што такое крышталь і чым ён адрозніваецца ад шкла
Крышталь – вечная нестарэлая класіка, што ўпрыгожвае кожную кватэру пералівамі свайго бляску і ў будні і ў святы. Мода на крышталь не праходзіць ужо доўгія гады.
Крышталь - гэта адзін з паказнікаў узроўня жыцця, а таксама прадмет раскошы і пільнай увагі калекцыянераў.
Што такое крышталь
Крышталь – гэта разнастайнасць шкла, у якой утрымваецца не менш 24% аксіду свінцу. Гэты дадатак забяспечвае, выяўляючыся мовай ювеліраў, «гульню святла», а таксама павялічвае пластычнасць матэрыялу - усё гэта дае магчымасць паддаваць крышталь агранцы і разьбе. Такія працэдуры дазваляюць крышталю, як і каштоўным камяням, болей досыць выявіць сваё хараство.
Назву сваё крышталь атрымаў па аналогіі з горным крышталём, назва якога, у сваю чаргу, утворана ад грэцкага слова «крысталлос», што перакладаецца як «лёд». Напэўна, менавіта чысціня і празрыстасць гэтага мінералу навеяла грэкам асацыяцыі з лёдам. Стварэнне крышталю практыкавалі яшчэ ў старажытным Егіпце і Месапатаміі на світанку гутніцтва. Аднак у сучасным яго выглядзе крышталь быў атрыманы толькі ў 1676 годзе ангельскім майстрам Джорджам Рейвенскрофтам.
У чым адрозненне крышталю ад шкла
Крышталь і шкло — два матэрыялу, якія вырабляюцца па зусім розных тэхналогіях і з адрозных матэрыялаў. Менавіта гэтыя два фактару абумаўляюць наяўнасць паміж імі адрозненняў, у тым ліку і ў коштавых катэгорыях.
Першае, у шкла і крышталю розная цеплаправоднасць. Шкло навобмацак цяплейшае і хутка награваецца ў руках, крышталь жа астуджае скуру.
Другое, крышталь нашмат трывалей. Яго можна пабіць, але гэта зрабіць складаней. Пры разбіванні шкло разлятаецца буйнымі кавалкамі, крышталь жа разбіваецца на дробныя аскепкі. На шкле з часам з'яўляюцца драпіны, расколіны, пацьмяненні. З крышталём гэтага не адбываецца.
Акрамя таго, калі глядзець на які-небудзь прадмет праз шкло, выява будзе злёгку павялічвацца. Крышталь жа дасць раздвойванне прадмета без павелічэння.
Нарэшце, крышталь у адрозненне ад шкла мае характэрны гук. Калі датыкаюцца два крыштальных выраба, раздаецца нарастальны гуд, які доўга гучыць. Шкло ж выдае толькі глухі грук.
Менавіта ўсе вышэйпералічаныя фактары робяць крышталь дарагім прадметам калекцыянавання. Пры вырабе крыштальных вырабаў іх заўсёды ўпрыгожваюць гравіраваннем, старанна паліруюць і скарыстаюць у іх упрыгожванні золата і матаванне.
Большасць людзей падчас сервіроўкі святочнага стала саштурхваліся з такой праблемай, як выбар "правільнага" куфля для таго ці іншага гатунку віна. І гэта не дзіўна, бо многія схільны недаацэньваць важнасць правільнага падбору куфляў і тым самым пазбываюць сябе значнай дзелі задавальнення. Куфлі – адна з самых значных складнікаў у культуры спажывання алкагольных напояў. Добры каньяк і віно маюць патрэбу ў правільна падабраным куфлі – падобна на тое, як кожны, нават найдаражэйшы дыямент мае патрэбу ў добрай агранцы. Куфаль – гэта свайго роду прызма, пераламляючыся праз якую, напой паўстае перад намі такім, якім задумаў яго вінароб.
Функцыі памеру і формы
Посуд для алкаголю можа мець розную форму: яблыка вобразную, цюльпанаватую, простую, разгорнутую. Напрыклад, яблык - і цюльпанаватая форма куфляў дазваляюць расчыніць водар віна ці каньяку ва ўсёй поўнасці. У іх наліваюць густыя, вытрыманыя віны. Ад формы куфля залежыць кірунак напою ў патрэбныя зоны смакавых рэцэптараў у роце. Напрыклад, "салодкая" зона мовы – гэта яго кончык, а "горкая" – задняя частка. "Кіслая" і "салёная" вобласці знаходзяцца пасярэдзіне. Форма куфля змушае нас трымаць галаву так, каб піць было зручней. Шырокія і адкрытыя куфлі прымушаюць рабіць невялікія глоткі, а з вузкага куфля даводзіцца піць, закідаючы галаву. Так напой трапляе ў розныя смакавыя зоны.
Значэнне мае форма не толькі самага куфля, але і яго ножкі. У куфляў для цёплых напояў высокая простая ножка. Куфлі са скарочанай ножкай прызначаны для астуджаных напояў і вінаў.
Агульнае правіла выбару посуду для алкагольных напояў такое: для чырвоных вінаў патрэбны вялікія куфлі (120-150 г), для белых – сярэднія (65-90 г), для моцных напояў – маленькія. Калі напой разліты ў куфлі, пачынаецца працэс выпарэння. Самыя лёгкія пахі – колераў і садавіны – падымаюцца да краёў куфля. Сярэдзіна запаўняецца расліннымі, землянымі і мінеральнымі водарамі. Самыя цяжкія пахі – алкаголю і дрэва – застаюцца на дне.
Дэкантар
Дэкантар — гэта шкляная ці крыштальная пасудзіна, у якую наліваюць віно перад падачай на стол. Падчас дэкантацыі адбываецца працэс аэрацыі, гэта значыць віны насычаюцца кіслародам, згладжваюцца рэзкія тоны, густ робіцца высакароднейшым і насычаным.
Пераліваюць віно акуратна, па сценцы пасудзіны, пакуль у бутэльцы не застанецца каля дзвюх трох сталовых лыжак напою. Гэтым вы адлучыце віно ад асадку, які няўхільна бывае ў вытрыманых вінах, і, даволі частае, у маладых.
Дэкантуйце віны! Гэта здатна правільней, чым падаваць віно на стол проста ў бутэльцы, як са смакавага пункту погляду, так і з пункту гледжання эстэтычнасці!
Куфлі, фужэры і чаркі для віна
У рэстаранах чаркі і куфлі абіраюць не толькі па аб'ёме, але і па форме. Бо віно з'яўляецца найвысакародным напоем, водар якога ва ўсёй поўнасці расчыняецца толькі ў куфлі патрэбнай формы.
Па форме чары адрозніваюць яблыка вобразныя, цюльпанаватыя, простыя і выпуклыя (разгорнутыя) куфлі.
Яблык- і цюльпанаватай формы пераважныя для падачы густых, экстракцыйных, вытрыманых вінаў са складаным букетам. Простыя і выпуклыя (разгорнутыя) куфлі выкарыстоўваюцца для падачы маладых белых і ружовых вінаў, букет якіх менш інтэнсіўны.
Для падачы вермутаў і іншых мацаваных і дэсертных вінаў, якія добра скарыстаць у якасці аперытываў, пераважнымі з'яўляюцца невялікія простыя чаркі з кубачкамі жалудовай формы ёмістасцю 75 — 90 мл.
Куфлі для белых вінаў павінны мець невялікую чару і досыць высокі тронак ножкі, бо белыя віны п'юць астуджанымі. Невялікая ёмістасць куфля (100 мл) прыводзіць да таго, што віно хутчэй выпіваецца і не награваецца ў куфлі. Для белых вінаў пераважныя куфлі простай і ледзь выцягнутай формы. Для вытрыманых белых вінаў можна скарыстаць куфлі цюльпанаватай формы невялікай ёмістасці.
Памеры куфляў для ружовых вінаў аналагічныя памерам куфляў для белых вінаў, бо ружовае віно п'ецца таксама ў астуджаным выглядзе. Ружовыя віны звычайна маладыя, свежыя, іскрыстыя, таму краі куфляў павінны быць разгорнены.
Куфлі для чырвоных вінаў маюць, зазвычай, яблык- ці цюльпанаватую форму. Для найлепшага ўспрымання водару чырвоных вінаў гэтыя куфлі часта маюць вялікую ёмістасць (200— 300 мл) і запаўняюцца прыкладна да паловы. Вышыня куфля для чырвонага віна можа быць ніжэй вышыні куфля для белага віна пры значна большай ёмістасці. Чырвоныя віны п'юць пры пакаёвай тэмпературы, таму вышыня ножкі куфля не мае вялікага значэння.
Куфлі для шампанскага
Для шампанскага існуе два выгляду куфляў, якія зусім не падобныя адзін на аднаго: flute і coupe de champagne у форме чары, ці крэманка. Flute (у перакладзе з ангельскага "флейта") – высокі і тонкі куфаль на доўгай ножцы. Яго аб'ём – каля 180 мл. Вузкае горла і вышыня дапамагаюць расчыніць складаны густ напою. З куфляў такой формы вынікае піць лёгкае свежае шампанскае, сухое ці брут.
На першы план у гэтым выпадку выходзіць прыемнае паколванне ад бурбалак. У кожным разе шампанскае разліваюць у куфлі на доўгай ножцы. Гэта робіцца адмыслова для таго, каб рука не дакраналася чары і не грэла яе – шампанскае п'юць астуджаным. Такі куфаль дае магчымасць убачыць гульню бурбалак і пры гэтым з-за вузкага горлачка не дае пеністай шапцы знікаць занадта хутка. Куфлі напаўняюць шампанскім не больш чым напалову, каб густ і водар напою цалкам расчыніліся.
Кілішак «Маргарыта»
Кілішак «Маргарыта» мае форму крэманкі. Акрамя кактэйлю Маргарыта і яго адменнікаў, у гэтым кілішку можна падаваць кактэйль Дайкіры, а таксама іншыя слабаалкагольныя трапічныя кактэйлі.
Куфаль для марціні
Куфаль для марціні і кактэйляў можна пазнаць з першага позірку: ён трохкутнай формы і мае доўгую тонкую ножку. Аб'ём – 180-200 мл. Акрамя марціні, у ім таксама падаюць кактэйлі, у якія не патрабуецца дадаваць лёд.
Кактэйльны куфаль марціні. Пасудзіна (martini glass, cocktail glass) прызначаны для астуджаных напояў, без лёду. Яшчэ яго завуць куфаль для кактэйлю, назва якога - «Марціні». Дадзены напой падаюць менавіта ў гэтай пасудзіне. Прызначаны ён для астуджаных кактэйляў сярэдняга аб'ёму. Лёд зусім недапушчальны для такой формы. Таксама не скарыстаюць куфаль для напояў у чыстым выглядзе. Нягледзячы на назву, нават для вермуту «Марціні» ён недапушчальны. Візуальна пасудзіну лёгка адрозніць. Сценкі куфля ўтвараюць найшырокую варонку. Куфаль ад самай падставы пачынае імкліва пашырацца. Яму не ўласцівыя плыўныя пераходы, якія адрозніваюць іншыя выгляды. Візуальна ён напамінае трохкутнік. Выраб мае тонкую ножку. Гэта адзіны куфаль, што дазваляе пітушчаму з яго чалавеку не адчуваць тэмпературу змесціва пальцамі і, адпаведна, не грэць яго.
Хайбол
Хайбол (highball) - адзін з самых пашыраных шклянак на сённяшні дзень. Ён мае цыліндрычную форму, а аб'ём хайболов складае звычайна 240-350 мл.
Прызначана шклянка як і доўжачы без-, так і для алкагольных кактэйляў. Акрамя гэтага падыходзіць такая шклянка для большага ліку ахаладжальных напояў, таму ён універсальны і з'яўляецца незаменным, напэўна, у кожным бары.
Напоі тыпу "лонгдрынк" з лёдам і даданнем газаванкі вельмі зручна піць менавіта з хайболаў. Часта ў кафэ і барах у шклянцы "highball" можна ўбачыць сок, мінеральную ваду ці содавую
Выгляды куфляў і іх ужыванне
Куфаль для дэсертных вінаў ці «мадэрны» кілішак
Аб'ём – 75-100 мл
Падаюць для дэсертных вінаў, мадэры, партвейну і херасу. Такі кілішак не даліваюць да краю на 0,5-1,0 гл.
Каньячны куфаль – сніфтар
Аб'ём куфля: 250-875 мл
Форма сніфтара (ад анг. словы «нюхаць») распрацавана адмыслова доўжачы расчыненні ўсіх адценняў водару каньяку. Чара куфля ідэальна мясцуецца ў далоні, цёпла якой цалкам расчыняе складаны водар напою.
Куфаль напаўняецца да вышыні, роўнай самай шырокай часткі куфля. У сніфтарах падаюцца: брэндзі, каньяк, кальвадос і арманьяк.
Шклянка для віскі
Аб'ём – 300 мл
Ёмістасць для віскі, зазвычай, простая шырокая шклянка з тоўстым дном, шасці- ці васьмікутнай формы. Напаўняецца такая шклянка на 1/3, астатні аб'ём запаўняецца лёдам ці содавай. Можна таксама піць і чысты віскі.
Кілішак для гарэлкі ці чарка
Аб'ём – 50 мл
Падаецца з гарэлкай, горкімі наліўкамі і настойкамі. Чарка – гэта кілішак простага перасеку без ножкі. Напаўняецца, не дасягаючы краёў на 0,5 см.
Лікёрны кілішак
Аб'ём – 25-30 мл
Такі кілішак выраблены, найчасцей, з колеравага шкла і мае высокую ножку. З яе п'юць вылучна лікёры.
Куфлі для піва
Аб'ём – 300-500 мл
Шкляная ёмістасць для піва адрозніваецца ад шклянак для безалкагольных напояў сваёй формай. Ёмістасць для піва напамінае даўгаватую бочачку з вузкім горлам ці падобна на вытанчаны куфаль цюльпанаватай формы.